AD_06-19 _XERACONFORT_VISUEL de Communication - G-Getty images
Cuprins

Xeroza senilă: îngrijirea pielii foarte uscate

Pielea ta arată ca cea a unui crocodil: se crapă, se exfoliază (sau se descuamează), te strânge și te mănâncă. Probabil că suferi de xeroză sau de uscăciunea extremă a pielii. Această formă de dermatită (care nu este gravă, dar este deranjantă) afectează adesea persoanele în vârstă. Îți prezentăm câteva sfaturi care te vor ajuta să te simți mai confortabil în viața de zi cu zi și să îți menții sănătatea pielii.

Recunoașterea
xerozei senile sau uscăciunii extreme

Ce este xeroza? Este o afecțiune cauzată de o barieră cutanată afectată. Există două simptome principale. În primul rând, observi o mare uscăciune, care se poate manifesta prin scuame (piele care se crapă și se descuamează), rugozități (piele dură, groasă, care „zgârie”). În al doilea rând, simți un disconfort semnificativ, care se caracterizează prin mâncărimi, senzație de strângere și furnicături. 

AD_ATOPIE_WOMAN-SCRATCHING-WRIST_LARGE_2021 577x577
AD_LIFE-MOMENTS_WOMEN-FRIENDS-WALKING-ON-BEACH_LARGE_2021 577x577

Cauzele acestei uscăciuni
a pielii la persoanele în vârstă 

Există două tipuri de xeroză. Primul, cel fiziologic, îi afectează în special pe vârstnici: 75% dintre persoanele de peste 75 de ani și 50% dintre persoanele de peste 65 de ani suferă de piele uscată. Motivul? Piele mai subțire, foarte fragilă, lipsită de acizi grași esențiali și de ceramide și cu un film hidrolipidic diminuat. Xeroza patologică este cauzată de o patologie (diabet, insuficiență renală, hipotiroidism etc.) sau de un tratament medical.

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Observații din partea expertului

Fie că este fiziologică sau patologică, soluția pentru xeroză este hidratarea zilnică a pielii pentru a o hrăni, a o calma și a o fortifia.

Dr. Marco Ambonati, Dermatolog

Xeroza senilă: obiceiurile corecte
la duș sau baie 

Dușul sau baia în apă prea caldă sau pentru prea mult timp va ataca pielea, deteriorându-i și mai mult filmul protector. Ai grijă să folosești apă călduță, să limitezi durata dușului la cinci minute, iar când ieși, usucă pielea prin tamponare, nu prin frecare.

AD_BIODEGRADABLE_SHOWER-HAND-ON-SHOULDER_LARGE_2021 577x577
AD_BIODEGRADABLE_WASH-HANDS_SQUARE_2021 577x577

Xeroza senilă:
alegerea produselor de curățare potrivite

Folosește de preferință un gel de duș ultra-bogat sau o cremă de curățare hrănitoare: fiind mult mai mult decât niște simple produse de igienă, acestea vor hrăni și proteja pielea. Alege o formulă fără săpun, care reface și repară lipidele. Pentru a reduce la minimum riscul de iritație a pielii, produsul trebuie să nu conțină săpun, să nu conțină agenți tensioactivi cu sulfați și să aibă un pH fiziologic apropiat de cel al pielii (aproximativ 5,5).

 Xeroza senilă:
alegerea și aplicarea unui tratament

Alege o cremă nutritivă anti-uscăciune adaptată la xeroza senilă. Ideal ar fi să o aplici de două ori pe zi. În zilele în care acest lucru nu este posibil, folosește-o prioritar după duș. Pentru a-i maximiza beneficiile, încălzește produsul în mâini înainte de a-l aplica cu mișcări ample și delicate.

AD_NUTRITION_WOMAN-APPLYING-CREAM-ARMS_LARGE_2021 577x577
Sus