AD_ATOPIE_MAN-SCRATCHING-BACK-NECK_LARGE_2021
Cuprins

Recunoașterea și ameliorarea eczemelor de contact

Recunoașterea tipului de eczemă

Dacă aceste pete sunt localizate în principal în pliuri (gât, în spatele urechilor, coate, genunchi) și sunt asociate cu piele uscată pe restul corpului, acest lucru poate fi un indiciu pentru dermatita atopică. Dacă acest simptom apare brusc, iar tu (sau ei) nu sunteți predispuși la dermatită atopică, poate fi vorba de o dermatită de contact (adică o reacție alergică sau iritantă) sau de psoriazis (petele roșii sunt apoi acoperite de scuame). Doar un medic poate confirma diagnosticul. Între timp, pentru a afla cum să calmezi și să protejezi pielea, urmează acest ghid!

Dermatita de contact alergică sau iritantă pe scurt

  • Ce vezi: pete roșii, piele care „supurează” (adică emană lichid de la suprafața leziunii)
     
  • Cum se simte: mâncărime destul de puternică
     
  • Cauze: eczema de contact poate fi alergică (în 20% din cazuri*), adică pielea intră în contact cu un alergen și reacționează. De asemenea, poate fi iritantă (în 80% din cazuri*), atunci când pielea intră în contact cu un iritant sau este frecată, ceea ce creează iritația.
     
  • Zone afectate: toate zonele feței și ale corpului pot fi potențial afectate. Adesea, mâinile sunt cele mai predispuse la eczeme, deoarece sunt foarte expuse.

 

A. Nosbauma, J.-F. Nicolas, M. Vocanson, A. Rozieres, F. Berard; Allergic and iritant contact dermatitis. Fiziopatologie și diagnostic imunologic

Eczeme de contact alergice sau iritante:
tratament

În cazul unei alergii, testele cutanate sunt utile pentru a identifica agentul responsabil și apoi pentru a-l evita cât mai mult posibil, ceea ce reprezintă o condiție esențială pentru recuperare. În cazul eczemelor iritante, trebuie identificată sursa iritației (săpun, detergenți etc.) și trebuie să eviți utilizarea acesteia.

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021
AD_ATOPIC-SKIN_WOMAN-SCRATCHING-ITCHING-NECK_LARGE_2021

Eczemele alergice de contact:
cauzele

Dar de ce? Eczema de contact este o reacție alergică a pielii tale sau a copilului tău... Află mai multe aici!

Cauzele eczemei de contact

Dermatita alergică de contact: zonele afectate

Corp, față, mâini, scalp: zonele afectate sunt direct legate de contactul cu produsul alergen, dar există diferite modalități de tratare, de calmare a erupției și de reparare a pielii. 

Zonele afectate de eczeme de contact.

AD_IRRITATIONS_WOMAN-EAR_LARGE_2021
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

OBSERVAȚII DIN PARTEA EXPERTULUI

Eczema de contact nu prezintă, la prima vedere, niciun criteriu de gravitate. Dar este important să se îndepărteze imediat obiectul sau iritantul care a declanșat-o și să se calmeze pielea cu un tratament local cu corticosteroizi, asociat cu aplicarea de creme cu cupru și zinc. Cu toate acestea, ar putea fi utilă efectuarea unor teste de alergie pentru a identifica produsul în cauză și pentru a-l elimina din mediul tău, mai ales dacă persoana afectată este un copil și pentru a evita o viitoare manifestare.

Dr. Marco Ambonati, Dermatolog

Eczema alergică de contact: sfaturile noastre pentru calmarea pielii afectate!

AD_IRRITATIONS_APPLYING-CREAM-ON-HANDS_LARGE_2021

Gestionarea și ameliorarea erupțiilor apărute în urma eczemelor alergice de contact

Pe lângă aplicarea de tratamente medicamentoase pe leziuni, este utilă și calmarea, hidratarea și repararea pielii afectate. 

Cum poți calma un episod de eczemă?
AD_ATOPIE_WOMAN-SCRATCHING-ELBOW_LARGE_2021

Eczeme de contact sau psoriazis? Te îndrumăm noi!

Simptomele sunt destul de asemănătoare, deși este vorba de două afecțiuni foarte diferite, cu tratament specific. Prin examinarea atentă a petelor și a simptomelor asociate, se poate distinge dacă este vorba de eczemă sau psoriazis. Îți spunem noi totul aici. 

Eczemă sau psoriazis - cum le deosebești?
Sus