AD_LIFE-MOMENTS_MOTHER-CHILD-WINDOW_LARGE_2021
Cuprins

Dermatită sau eczeme atopice

Ce este pielea atopică?

Dermatita atopică (sau eczema), care este adesea de origine genetică, evoluează între pusee inflamatorii și perioade de repaus. Care sunt cauzele? Disfuncție la nivelul pielii (bariera cutanată) care duce la uscăciunea pielii (xeroză) și inflamație. Mai slab protejată, pielea este mai reactivă la mediul înconjurător.

Eczema atopică: aspecte esențiale pe scurt

  • Ce vezi: piele uscată și foarte uscată, pete roșii cu contururi neregulate, vezicule mici care supurează (sau „bule de apă”) care se pot transforma în cruste. 
  • Ce simți: mâncărime și disconfort sever al pielii (senzație de strângere, furnicături etc.).
  • Cauze: o predispoziție genetică la alergii și un deficit al funcției de barieră a pielii, care devine mai sensibilă și mai permeabilă la agresorii externi. 
  • Dermatita atopică se dezvoltă în două etape. Etapa 1, faza de sensibilizare: deoarece bariera cutanată este mai puțin protectoare, alergenii din mediul înconjurător pot pătrunde în piele. Stadiul 2, faza de manifestare, în care inflamația declanșează apariția simptomelor. 
  • Zone afectate: frunte, obraji, gât, pleoape, trunchi, pliurile coatelor și genunchilor.

Dermatita atopică
cine este cel mai afectat?

Dermatita atopică evoluează odată cu vârsta. În 85% din cazuri, debutează înainte de vârsta de 5 ani. Este cel mai frecvent întâlnită la sugari de la vârsta de 3 luni și persistă până la vârsta de 7 ani, cu posibilitatea de ameliorare în jurul vârstei de 2-3 ani. În majoritatea cazurilor, manifestările dispar după vârsta de 7 ani. Manifestările devin din ce în ce mai puțin severe, din ce în ce mai puțin frecvente și apoi încetează... Până la vârsta de 10-11 ani, mulți copii nu vor mai avea eczeme. Uneori, în aceeași perioadă, pot apărea și alte reacții atopice, cum ar fi astmul.

La adulți, dermatita atopică este rară, dar poate persista din copilărie. În toate cazurile, pielea care a prezentat pete de eczemă atopică va rămâne întotdeauna fragilă și trebuie îngrijită în mod regulat.

AD_BABY_FIRST-CARE-FEET-HANDS_LARGE_2021 473x473
AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021 492x450

O afecțiune
marcată de perioade de pusee și repaus

1 - O fază de puseu în timpul căreia inflamația este vizibilă sub formă de pete roșii. De obicei, pielea este chiar mai uscată în această fază.

2 - O fază de repaus în care inflamația este invizibilă, dar nu te lăsa păcălită, aceasta este încă prezentă și subiacentă. Prin urmare, trebuie să continui tratamentele pentru a întârzia apariția următoarei erupții. În această fază, pielea rămâne încă uscată.

Dermatita atopică: cifre-cheie

1/10

copii afectați de această afecțiune¹

din cazuri, afecțiunea apare înainte de vârsta de 1 an²

7 ani

vârsta medie la care afecțiunea dispare¹

peste 50%

dintre pacienți au un părinte afectat¹

¹ Site web www.inserm.fr 

² Kay J, Gawk Rodger DJ, Mortimer MJ, Jaron AG. The prevalence of childhood atopic eczema in a general population. J Am Acad Dermatol 1994;30:35-9.

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Observații din partea expertului

Atât în timpul fazelor de repaus, cât și în timpul puseelor, pielea rămâne uscată. Aceasta ar trebui să fie hidratată în fiecare zi cu un emolient, chiar și în perioadele de repaus, pentru a întârzia apariția următoarei crize.

Dr. Marco Ambonati, Dermatolog

Dermatita atopică: află mai multe despre această afecțiune pentru a o gestiona mai bine

AD_ATOPIC-DERMATITIS_MOTHER-AND-DAUGTHER_LARGE_2021 416x416 crop

Cauze: mecanisme ereditare și factori declanșatori

De unde provine? Cauzele atopiei sunt genetice și legate de circumstanțe externe... dar care sunt acestea? Descoperirea factorilor declanșatori ne permite să înțelegem mai bine afecțiunea și, prin urmare, să o gestionăm!

Cauzele dermatitei atopice
AD_ATOPIE_LITTLE-GIRL-SCRATCHING-ARM_LARGE_2021 472x472

Zone afectate de dermatită atopică

Deși zonele afectate diferă de la copii la adulți, toate au nevoie de îngrijire pentru a calma și repara pielea și pentru a-i întări capacitatea de a se proteja.

Zonele afectate de eczema atopică
AD_LIFE-MOMENTS_MOTHER-KISSING-CHILD-CHEECK_LARGE_2021

Îngrijirea pielii atopice la bebeluși și copii

Fiind adesea mai afectați decât adulții, bebelușii și copiii pot avea un disconfort care face ca noaptea (și chiar și ziua) să fie mai dificilă: descoperă câteva sfaturi pentru a înțelege mai bine această afecțiune și pentru a calma pielea. 

Îngrijirea pielii atopice a bebelușului
AD_PAINFUL-SKIN_WOMAN-HAND-SHOULDER_LARGE_2021 500x500

Îngrijirea pielii atopice

Pielea atopică este o piele fragilă, cu o barieră cutanată afectată. Adoptând obiceiurile potrivite pentru a o proteja, a-i întări rezistența și a o repara, putem atenua efectele și reduce frecvența erupțiilor.

Îngrijirea pielii atopice

 

AD_LOGO_FONDATION-ECZEMA-PF_2021

Evaluarea dermatitei atopice: este disponibil un test

PO-SCORAD (Patient Oriented Scoring Atopic Dermatitis) este un test de autoevaluare disponibil pentru toată lumea. Acesta ține cont de zonele afectate, de intensitatea simptomelor și de tulburările de somn asociate pruritului. Pentru a evalua gravitatea eczemei și pentru a urmări evoluția acesteia, accesează aplicația dezvoltată de Fundația Eczema, aici.

A-DERMA sprijină Fundația Eczema.

Sus