AD_LIFE-MOMENTS_MOTHER-DAUGHTER-SITTING_LARGE_2021
Cuprins

Cauzele dermatitei atopice

Dermatita atopică sau eczema atopică este cauzată de factori genetici care sunt ereditari (este „moștenită” de la părinți). Aceasta se dezvoltă deoarece bariera cutanată, care protejează pielea, este sensibilizată.

Pe lângă factorul ereditar, există o multitudine de alți factori care pot declanșa un puseu: stresul, diverși agenți de mediu (acarieni, polen, animale, lână, detergent de rufe etc.), dentiția sau transpirația la nivelul pliurilor (genunchi, axile, coate, lobii urechilor). 

Cauzele ereditare
ale dermatitei atopice

50% dintre copiii cu un părinte atopic dezvoltă dermatită atopică. Acest procent urcă la 80% dacă ambii părinți sunt afectați: dermatita atopică este, prin urmare, o afecțiune cronică și ereditară, chiar dacă nu este contagioasă. Aceasta se dezvoltă deoarece bariera protectoare a pielii este deficitară (îi lipsește filmul hidrolipidic, adică atât apa, cât și grăsimea), ceea ce o face mai sensibilă la agresorii externi și lasă să treacă alergenii.

AD_FAMILY-HUGGING_LARGE_2021

Fiica mea în vârstă de 4 ani suferă de eczemă atopică de la vârsta de 3 luni. Soțul meu a avut-o când era copil. În timpul crizelor, ea doarme prost, și la fel și noi!

Laetitia, mama lui Zoé
AD_PAINFUL-SKIN_WOMAN-SCRATCHING-NECK_LARGE_2021

Eczema atopică
cauzată de stres

Atunci când eczema atopică se acutizează, cauza poate fi stresul. Studiile au arătat că 32% dintre puseele inflamatorii sunt declanșate de stres. Cu cât ești mai conștientă de acest factor, cu atât poți fi mai atentă în încercarea de a te relaxa, de a practica exerciții de respirație profundă sau de a avea grijă de tine pentru a atenua efectele. 

Eczema atopică
cauzată de alergeni

Dermatita atopică este o reacție de hipersensibilitate la alergeni din mediul înconjurător. Afectarea barierei cutanate duce la o pierdere excesivă de apă și facilitează pătrunderea acestor alergeni (păr de animale, polen, poluare, produse cosmetice sau de uz casnic), ceea ce activează sistemul imunitar și declanșează inflamația. Poți să identifici acești alergeni (prin testarea la medicul tău dermatolog sau alergolog) și apoi să eviți expunerea la alergenii identificați cât mai mult posibil pentru a mări intervalele dintre fazele de puseu.

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021 492x450
AD_ATOPIC-DERMATITIS_SOLAR-SPORT_LARGE_2021

Eczema atopică cauzată de
căldură și transpirație

Căldura și transpirația sunt doi factori care pot crește uscăciunea pielii și le pot permite alergenilor să pătrundă în bariera cutanată și, prin urmare, să provoace inflamații. Efectul poate fi redus prin uscarea pielii (prin tamponare și nu prin frecare). De asemenea, purtând haine lejere și largi poți reduce expunerea pielii la căldură și transpirație.

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Informații suplimentare

Alte sfaturi pentru pielea atopică 
 

Simptomele dermatitei atopice

Indiferent de zona afectată de eczemă, simptomele sunt întotdeauna aceleași: Ce vezi: pete roșii difuze (nu foarte bine definite), mici vezicule (un fel de mici bule ca de apă la suprafața pielii) care se transformă în cruste, dar și o mare uscăciune generală a pielii (care arată ca o „piele de crocodil”)

Cum se simte: mâncărime și disconfort sever 

Fazele
acestei afecțiuni

Dermatita atopică se dezvoltă în două etape: faza de sensibilizare (bariera cutanată este mai puțin protectoare și alergenii din mediul înconjurător pot pătrunde) și faza de manifestare, în care inflamația declanșează apariția simptomelor. În faza de acutizare (sau de puseu), inflamația este vizibilă, iar markerii inflamatori sunt prezenți în piele. Dar chiar și în repaus, acești markeri sunt prezenți în epidermă: atunci când depășesc un anumit prag de concentrație, ei activează răspunsul imunitar responsabil de pusee.

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_CONSULTATION-DERMATOLOGIST-OFFICE-WOMEN_LARGE_2021 920x920
Sus