AD_ATOPIC-DERMATITIS_WOMAN-ARM_LARGE_2021
Cuprins

Piele foarte uscată sau xeroză

Ce este xeroza?

Xeroza se referă la o piele foarte uscată care strânge. Deși această uscăciune extremă este adesea asociată cu vârsta, ea poate afecta și femeile aflate la menopauză sau persoanele cu pielea închisă la culoare. De asemenea, poate afecta persoanele care suferă de diabet sau care urmează anumite tratamente medicale (chimioterapie). Din fericire, există soluții pentru a calma, hidrata și hrăni pielea. Iată sfaturile noastre!

Aspecte esențiale privind xeroza pe scurt

  • Ce vezi: piele de crocodil, cu solzi (piele foarte uscată, care se descuamează), rugozități (piele groasă, dură, crăpată, care „zgârie”). Persoanele cu pielea închisă la culoare pot observa că pielea lor pare mai gri. 
     
  • Cum se simte: mâncărime, senzație de strângere și furnicături foarte neplăcute. 
     
  • Cauze: această uscăciune extremă a pielii este cauzată de o barieră cutanată afectată. Un deficit de lipide în epidermă provoacă deshidratarea stratului cornos.
     
  • Zone afectate: pot fi afectate corpul și fața.

Xeroza pielii:
care sunt cauzele?

Principalul simptom al anumitor afecțiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul sau eczema atopică, este pielea uscată. Există două cauze și două tipuri de xeroză: fiziologică și patologică. Primul se datorează vârstei, deoarece pielea, care a devenit mai subțire, este foarte fragilă și nu mai are acizi grași esențiali și ceramide, iar filmul hidrolipidic se depreciază. Xeroza patologică este cauzată fie de o patologie, fie de un tratament medical.

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021 outputWidth=577&outputHeight=577
AD_OLD-COUPLE-WALKING_LARGE_2021 492x492

Xeroza:
cine este cel mai afectat? 

Xeroza fiziologică afectează în principal persoanele în vârstă, femeile aflate la menopauză și persoanele cu pielea închisă la culoare. Xeroza patologică se numește „indusă” deoarece este asociată cu o patologie: diabet, insuficiență renală, hipotiroidism sau un efect secundar al unui tratament, medicamentos sau de altă natură...
 

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Observațiile expertului

Xeroza este un semn extern de fragilitate a pielii. Este o formă de uscăciune moderată până la intensă, însoțită de senzații de disconfort. Simptome: piele aspră, descuamată, tensionată, cu mâncărimi și furnicături. Hrănirea pielii și întărirea barierei cutanate reduc uscăciunea

Dr. Marco Ambonati, Dermatolog

Xeroza în cifre:

55%

Persoanele de peste 65 de ani afectate¹

75%

Vârstnici > 75 de ani afectați¹

75%

dintre persoanele cu diabet zaharat dezvoltă xeroză².

(1) BARCO D. and GIMENEZ-ARNAU A. Xerosis: a dysfunction of the epidermal barrier (Actas Dermosifiliogr. 2008; 99:671-82
Timothy G. Berger, MD; Melissa Shive, MD, MPH; G. Michael Harper, MD. Pruritus in the older patient a clinical review. JAMA Dec 11, 2013 Vol 310, No. 22
PAUL C. et al. Prevalence and risk factors for xerosis in the elderly: a cross-sectional epidemiological study in primary care. Dermatology 2011; 223:260-265.
(2) PHAM H.T., EXLBERT L., SEGAL-OWENS A.C., VEVES A. A prospective, randomized, controlled double-blind study of a moisturizer for xerosis of the feet in patients with diabetes Ostomy/Wound Management, 2002; 48 (5) : 30-36
E. Baselga Torres,a,b,∗ M. Torres-Pradillaa,b Cutaneous Manifestations in Children with Diabetes Mellitus and Obesity, Actas Dermosifiliogr. 2014; 105(6):546---557
 

Pielea foarte uscată:
etapele de hidratare și hrănire

În cazul xerozei, pielea este lipsită de lipidele principale (cum ar fi ceramidele și Omega 6 sau 9) care fac parte din compoziția stratului cornos și a filmului hidrolipidic. Pentru a reface bariera cutanată, folosește o cremă de curățare sau un gel de duș ultra-bogat, fără detergent, care reface și repară lipidele. Pentru a reduce la minimum riscul de iritație a pielii, produsul trebuie să nu conțină săpun, să nu conțină agenți tensioactivi cu sulfați și să aibă un pH fiziologic apropiat de cel al pielii (aproximativ 5,5). Alege apoi o cremă hrănitoare anti-uscăciune adaptată la xeroza senilă. Aplic-o de două ori pe zi. În zilele în care acest lucru nu este posibil, folosește-o prioritar după duș. Pentru a maximiza beneficiile, încălzește produsul în mâini înainte de a-l aplica cu mișcări ample și delicate.

AD_NUTRITION_WOMAN-APPLYING-CREAM-LEGS_LARGE_2021 492x492

În urma unui tratament medicamentos, pielea mea a devenit foarte, foarte uscată. A fost greu, mai ales pentru că aveam mâncărimi foarte mari. În cele din urmă am decis să aplic o cremă nutritivă în fiecare zi. Și a funcționat.

Dominique, 57 de ani.

Îngrijirea pielii foarte uscate la persoanele în vârstă

AD_06-19 _XERACONFORT_VISUEL de Communication - G-Getty images 473x473

Îngrijirea pielii foarte uscate la persoanele în vârstă

75% dintre persoanele de peste 75 de ani și 50% dintre persoanele de peste 65 de ani suferă de piele uscată. Acest lucru este cauzat de o piele mai subțire, mai fragilă și de un film hidrolipidic diminuat (adică o barieră cutanată care nu-și mai îndeplinește corect rolul de protecție). Noi îți spunem tot ce trebuie să știi despre cum să obții (și să îți păstrezi) o piele confortabilă.

Înțelegerea xerozei la persoanele în vârstă
AD_BIODEGRADABLE_SHOWER-HAND-ON-SHOULDER_LARGE_2021 473x473

Piele uscată: ameliorarea mâncărimilor după duș

Au, când ieși de la duș, senzația de piele care strânge și mănâncărime este și mai accentuată. Atunci când pielea devine atât de inconfortabilă, are nevoie de ajutor pentru a se repara în profunzime și pentru a se proteja. Îți prezentăm câteva sfaturi despre cum să atenuezi aceste senzații neplăcute resimțite în fiecare zi. 

Calmarea mâncărimilor după duș
Sus